Gemilerin altı kısımları neden genellikle kırmızı olur?

Muhtemelen hiç bir gemiyi kendi başınıza kurtarmamışsınızdır veya baş aşağı dönmüş bir gemi görmemişsinizdir. Ancak, bir gemi enkazının veya tersaneden denize indirilen yeni bir geminin fotoğraflarını gördüyseniz, dip kısmının çoğu zaman kırmızı renkte olduğunu fark etmişsinizdir.

Bir geminin her zaman su hattının altında kalan ve normalde kimsenin görmediği bir alanının boyanması için görünürde bir neden olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Ama bunun bir nedeni olabilir.

Öyle ya da böyle, çoğu geminin dip kısmının neden kırmızı olduğunu merak edenler mutlaka olmuştur. Bunun kesin bir cevabı olmasa da, iki alternatif cevaptan bahsedildiğini biliyoruz.

Sebep 1: Geleneklere bağlılık

Cevap gelenekte gizli olabilir. Denizcilik gelenek odaklı bir endüstridir. Örneğin bugün bile gemiler, eski bir denizcilik geleneğine dayanarak “she” (Kadın) olarak adlandırılır. Kırmızının hikayesinin de eski geleneklerle bağlantılı olması muhtemel.

Bir geminin deniz yolculuğu sırasında karşılaşması gereken pek çok zorluk arasında bitki yaşamı ve midye gibi çeşitli su organizmalarının yanı sıra gemi gövdelerini de “yiyen” solucanlar gibi çeşitli su organizmaları bulunur.

İstilacı türlerin bir deniz ekosisteminden diğerine aktarılması ve bunların her birinde deniz yaşamının normalliğini etkilemesi dışında, bu birikim geminin yapısal bütünlüğünün bozulmasına ve daha da önemlisi geminin daha yavaş çalışmasına ve sonuç olarak daha fazla yakıt harcamasına neden olur.

Gemiciliğin ilk yıllarındaki gemi yapımcıları, organotinlerin geminin gövdesine yapışmasını önlemek için biyosit olarak bakır kaplama kullanırdı. Bu bakır kaplama, geminin kırmızı renginden sorumluydu.

21. yüzyılda, bu işi farklı yollarla, kimyasal boyalarla yapabiliyoruz. Peki gemilerin dip kısmında neden halen genellikle kırmızı kullanılıyor? Elbette denizcilik geleneği…

Sebep 2: Yükün belirlenmesi

Bir diğer açıklama, kırmızı kısmın kargo yükünün fazla olup olmadığını gösterdiği yönünde. Bir gemi ne kadar fazla kargo taşıyorsa, o kadar derine girer. Yani bu kısım, bir nevi gösterge olarak görülebilir. Çok fazla dibe batarsa yük de çok fazla demektir. Hatta pek çok gemide, bu kırmızı kısımda ölçüm ibareleri görülebilir.

Kısacası gemi yapımcılarının neden inatla kırmızı rengi kullandıkları açık değil. Hatta bunu kendileri bile kesin olarak açıklayamıyor. Ama yukarıda bahsettiğimizi iki sebebin de kulağa çok mantıksız gelmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz…

Yorum yapın