Eve giren bir yarasa nasıl çıkartılır?

Bilim Dergisi Popular Science, ‘eve giren bir yarasa nasıl çıkartılır’ sorusunu özetle şöyle yanıtlamış:

1. Panik yapmayın

“Yarasalar kışkırtılmadıkça size saldırmazlar, size doğru uçup saçınıza takılmazlar. Bir yarasa sizden çok daha fazla korkar, bu yüzden sakin olun ve dışarı çıkmanın yolunu bulmasına yardım etmeye başlayın.

2. Odayı kapatın

Yarasaların bulunduğu odanın tüm kapılarını kapatın ve her zaman gözünüz üzerinde olsun. Yarasayı pencereli bir alana hapsetmek en iyisidir, böylece izole edildiğinde ona kolay bir kaçış yolu sağlayabilirsiniz. Yarasayı gözden kaybederseniz, perde çubuğunuz, kitap rafının üstü gibi yüksek yerlerde arayın.

3. Dışarıya giden yolu açın

Yarasanın bulunduğu odanın dışına açılan tüm pencereleri veya kapıları açın. Yarasanın kolayca kaçabilmesi için bu çıkışları engelleyen perdeleri, veya mobilyaları kaldırın. Yarasanın birkaç dakika sonra kendi kendine gitmesi muhtemeldir.

4. Bir yarasa nasıl yakalanır ve dışarıda bırakılır

Yarasa kendi başına gitmiyorsa onu yakalayıp serbest bırakmanız gerekir. Uzun kollu kıyafeler, uzun pantolon, bahçe eldivenleri takın. Giysileri tamamen deriyi kaplayacak şekilde giyin. Bu, sizi kurtarma sırasında meydana gelebilecek herhangi bir ısırık veya çizikten korumak içindir.

Muhtemelen perdelerinizin üzerinde veya yerden başka bir yerde asılı kalacaktır. Yakalamaya çalışmadan önce yarasanın sabit kalmasını bekleyin: Uçuşun ortasında harekete geçmek ona zarar verebilir ve misilleme amaçlı ısırmasına neden olabilir. İlk önce, bir süpürgenin sapını asılı olduğu yere dayayarak ona asılması için bir tünek sunmayı deneyin. Yarasa buraya tırmanabilir. Bu durumda, süpürgeyi yavaşça dışarı taşıyın veya yarasa yüklü sapı açık bir pencereden dışarı çıkarın.

Bu işe yaramazsa yaklaşın ve hızlı ama nazikçe plastik bir kabı hayvanın üzerine koyun ve bir karton parçası ağzını kapatın, ardından dışarıya bırakın. Kuşların aksine yarasalar yerde dururken uçamazlar. Bunun yerine onlara yüksek bir yer sunun”. Popsci, eğer bir örtüyle çıkartılacaksa havlu gibi ürünler kullanılmamasını, pençelerinin takılacağını da söylüyor. Makale şöyle devam ediyor:

YÜZDEN 1’DEN AZI KUDUZ RİSKİ TAŞIYOR

5. Güvenli bir şekilde yakalanmıyorsa…

Yarasa yaralı ve görünüyorsa; güvenli bir şekilde çıkmıyorsa mutlaka profesyonel bir yardım alın. Popsci’ye göre yarasaların yüzde 1’inden azı kuduz riski taşır. Bu nedenle eğer herhangi bir yarasa ısırığına maruz kalırsanız bir sağlık kuruluşuna başvurun.

6. Diğer yarasaların içeri giremeyeceğinden emin olun

Evinizi dikkatlice kontrol edin. Dış kısımda yarasanın gizlice içeri girmesine izin veren bir açıklık olabilir. Daha fazla yarasanın düşmesini önlemek için tüm giriş noktalarını kapatın.

Popsci makalesinde “Bu böcek yiyen yaratıklar, çevremiz için son derece faydalıdır ve nüfuslarındaki düşüş, alabilecekleri tüm desteğe ihtiyaçları olduğu anlamına gelir” diyor.

Yorum yapın