Dizüstü bilgisayarınızın ekran boyutunu bir anda iki katına çıkarmak harika olmaz mıydı? ASUS Zenbook 17 Fold OLED tam da bunu sunmak için tasarlanmış bir cihaz.
Katlanabilir ekranları daha önce telefonlarda, tabletlerde görmüştük. Ancak bu boyutta bir ekranı katlanabilir yapmak epey zahmetli bir iş açıkçası. Ekran boyutu arttıkça daha da zorlaşan bu işi yapabilecek ve seri üretime tabii tutabilecek çok az marka var. Peki, ASUS neden bu boyutta bir ekran üretti?
Cihazı katladığınızda 13 inç bir dizüstü boyutlarına sahip oluyor. Bu özellik cihazı hemen her çantaya sığdırabilmenize olanak sağlıyor. İsminden de anlaşılabileceği üzere kasayı tamamen açtığınızda ekran 17 inç oluyor.
Cihaz, tam açıldığında 4:3 ekran oranına sahip olduğundan, 17 inç halindeyken 16:9 standardındaki 17″ dizüstü bilgisayarlardan daha büyük bir ekran sunuyor.
OLED panele sahip olan Zenbook 17 Fold, bu özelliği sayesinde zifiri karanlıkmışçasına bir siyah ve geleneksel LCD panellere kıyasla epey canlı renkler sunuyor. ASUS, cihazın DCI-P3 renk uzayının %100’ünü kapsadığını iddia ediyor. Üstelik bunu parlaklıktan ödün vermeden, 500 nit ile; ve 1.000.000:1 kontrast oranıyla birlikte yaptığını ekliyor. Aynı zamanda cihazın 2560×1920 çözünürlük ile QHD olduğunu da hatırlatalım.
ASUS’un bu iddiasının üzerine biz de elimizdeki renk ölçüm cihazı ve DisplayCAL yazılımı yardımıyla panel renk gamutunun ölçümünü gerçekleştirdik. Elde ettiğimiz sonuçlar gerçekten de ASUS’un iddialarına epey yakın:
- %100 sRGB
- %96.5 Adobe RGB
- %99 DCI-P3
Katlanabilir ekranlarla akıllara şüphe bırakan bir başka konu da bu ekranların ömrü oluyor. ASUS’un yaptığı işkence testlerine göre cihaz 30.000 defa açılıp kapanabiliyor. Bu, günde 8-10 kere açtığınızda cihazın ortalama 9 yıl boyunca kullanılabileceği anlamına geliyor. Cihazın garantisi ise standart iki yıl.
- Cihaz arkasında amiral gemisi telefonlara benzer şekilde mat bir cam yüzey görüyoruz.
- Kasa tamamen açıldığında 8mm kalınlığında. Telefonlarla benzer kalınlıkta.
- Malzeme kalitesi ve hafifliği aynı anda sağlayabilmek amacıyla cihazın kasa materyali olarak magnezyum alaşım kullanılmış. Bu alaşım türü titanyumdan iki kat, çelikten 4 kat, alüminyumdan %30 daha hafif. Bu da cihazın toplam ağırlığına yansıyor.
- Klavyesiz haliyle 1.5kg, klavyeyle beraber 1.8kg ağırlığında. Boyutuna göre hafif sayılabilecek cinsten bir ağırlık bu.
- Genişletilmiş Mod: Genişletilmiş mod, cihaz bükülü haldeyken üzerindeki klavyeyi kaldırdığınız zaman aktif oluyor. Bu modda cihaz iki adet 12.5″ ekranı üst üste birleştirmişçesine bir şekil alıyor. Ekranların tek işlevi görüntü yansıtmak olsaydı bu durum bizi şaşırtmayacaktı, ama bu ekranların dokunmatik olmasıyla beraber bu mod kullanıcıya büyük kolaylık sağlıyor. Üst ekranda Zoom görüşmesi açıkken alt ekranda not almak gibi senaryolardan tutun, -en basitinden- çevrimiçi alışveriş bile yapabilirsiniz.
- Okuyucu Modu: Genişletilmiş modla aynı olmak üzere, bu sefer cihazı yatay tutuyoruz. Kitap, çizgi roman, dergi gibi okunarak tüketilen içerikleri benzer bir deneyimle okumanıza yardımcı oluyor bu mod. Ancak cihazın tam olarak bir e-okuyucunun yerini tutacağını söyleyemeyiz, 1.5kg ağırlığındaki bir cihazla toplu taşımada kitap okumak çoğu kullanıcı için zor olacaktır.
- Tablet Modu: Adından da anlaşılacağı üzere, cihazı tamamen açtığınız mod bu. Film izleme, sosyal medyada gezinme gibi deneyimler için büyük ekranı tercih etmek isteyeceksiniz. Aynı zamanda sunumlar yaparken, bir topluluğa resim, video gibi şeyler gösterirken de kullanabilecek bir mod.
- Masaüstü modu: Cihazın arkasında konumlandırılmış stand sayesinde, cihaz tamamen açıkken masaya dik şekilde konumlandırabiliyorsunuz. Bize kalırsa bu sıradan dizüstü deneyiminden daha ergonomik, çünkü klavyeyi istediğiniz gibi konumlandırabiliyorsunuz.
- ASUS Zenbook 17 Fold, kendine özgü bir kamera/sensör kurulumuyla geliyor. Bir adet 5 megapiksel yapay zekâ destekli web kamerası, bir adet ortamdaki ışığa göre cihazın parlaklığını ve renk sıcaklığını düzenleyen ortam ışığı sensörü ve son olarak ASUS AdaptiveLock teknolojisine sahip yüksek çözünürlüklü kızılötesi kamera sıra sıra konumlandırılmış.
- Intel’in görsel algılama kontrolcüsü sayesinde (Visual Sensing Controller) cihaza şifre koymanıza gerek kalmadan gizliliği sağlayabiliyorsunuz. Cihaz başka bir noktaya baktığınızda veya masa başından ayrıldığınızda otomatik olarak kendini kilitleme özelliğine sahip. Geri döndüğünüzde ekrana bakarak bu kilidi açabiliyorsunuz. Bu özelliğin pil ömrünü koruduğunu da söyleyebiliriz.
- Cihaz, köşesine konumlandırılmış dört adet hoparlör ile geliyor. Bu hoparlörler JBL’in ses sisteminin üreticisi olarak tanıdığımız Harman tarafından üretilmiş. Dolby Atmos destekli, akıllı amplifikasyon (Smart Amp) teknolojisi sayesinde 3.5 kata kadar daha yüksek ses sağlıyor.
- Cihaz üzerindeki 2 Tip-C portu hem Tip-C üzerinden güç aktarımı ile şarj olmayı, hem de görüntü aktarımını destekliyor.
Zenbook 17 Fold OLED Teknik Özellikler
- Nesil Intel Core i7 1250U İşlemci
- 2 Performans, 8 Verimlilik çekirdeği olmak üzere toplam 10 çekirdek, 12 izlek
- 1100 MHz temel, 4.7GHz turbo frekansı
- Iris Xe GPU (96EU)
- 16GB LPDDR5 5200MHz Bellekler
- LP ibaresi, düşük profilli bellek anlamına geliyor
- 1TB PCI-E 4.0 M.2 SSD
- Samsung PM9A1 (MZVL21T0HCLR)
- ASUS, SSD’nin 6500mb/s hızına çıktığını iddia ediyor
- WiFi 6E desteği
- Intel AX211 Wi-Fi kontrolcüsü
- Azami hız 2.4Gbps
Cihaz her ne kadar Cinebench R23 çok çekirdek testinde 4846 puanlık bir skor alacak kadar iyi bir mobil işlemciye sahip olsa da bu tarz ağır iş yükleri için tasarlanmamış. Test editörümüz, diğer dizüstü bilgisayarlarda gerçekleştirdiğimi ağır iş yüklerini denerken takılma ve donma gibi sorunlarla karşılaştı. Cihazın tasarımından da ağır iş yükleri için uygun olmadığını anlayabilirsiniz.
ASUS’a göre bu cihaz; gündelik web gezintileriniz, sosyal medya tüketiminiz, dizi-film izlemek gibi gündelik işleri yapmak için biçilmiş kaftan. Photoshop gibi render alınmayan basit üretkenlik programlarını da kullanabilirsiniz, ancak bunun üstüne çıkmanızı önermiyoruz.